לאזור התוכן הראשי
פתיחת סרגל נגישות
cities map יהודה אפרת ביתר עילית בית ישראל הר אדר הר חברון מגילות מעלה אדומים קרית ארבע אין קישור

שאלות ותשובות

כלליות

מי מטפל בנושאי איכות הסביבה ביהודה ושומרון?

הטיפול בנושאי איכות הסביבה כמו נושאים רבים אחרים אינו תלוי רק בגורם אחד.

כמו כן הטיפול מתחלק לכמה רמות:

  • הרמה הבינלאומית: חוקים, הסכמים ואמנות בינלאומיים כגון:הסכמי הביניים עם הרשות הפלשתינית, הסכמי השלום עם ירדן, אמנת טוקיו, אמנת ריו ועוד.
  • הרמה הממשלתית: הממשלה, המשרד לאיכות הסביבה ומחוזותיו והמנהל האזרחי ובו משרד מתאם איכות הסביבה.
  • הרמה האזורית: המועצות האזורית ואיגודי הערים לאיכות הסביבה. ישנם 15 רשויות מקומיות ואזוריות בשומרון, ו- 8  ביהודה, המאוגדים בשני איגודים.
  • הרמה המקומית: הרשות המקומית והישובים שבמועצות האזוריות. - הרמה האישית: התושב הבודד ומשפחתו.

זו אמורה להיות ההיררכיה של הרמות השונות. אך לעיתים קרובות הסדר משתנה ודווקא פעולה אישית או מקומית מעוררת את הרשות שמעליה ליזום או להחליט על פעולה המקדמת את הנושא. זו הסיבה שמודעות הציבור בנושאי איכות הסביבה חשובה מאד לקידום הטיפול בהם.

פסולת

כמה מזבלות יש בשטחי יהודה ושומרון? וכיצד הן מטופלות?

בסקרים שנערכו ע"י איגודי הערים לאיכות הסביבה יהודה ושומרון, אותרו 250-כ מזבלות בשומרון 80-כו ביהודה, סך הכל 330-כ מזבלות. מתוכן 12 גדולות 10-מ דונם ושאליהם מגיעה באופן קבוע פסולת מוצקה ) מכל הסוגים-ביתית, תעשייתית, וגושית(. שאר המזבלות קטנות ורובן מפוזרות לצדי הדרכים ובקצות הישובים. הסקר כולל את כל שטחי יו"ש. כמעט כל האתרים אינם מטופלים כלל ומהווים מפגעים סביבתיים המזהמים את מי התהום, את האוויר ואת הקרקע, ופוגעים בנוף. אתרים אלא מיועדים לסגירה ושיקום. מספר אתרי פסולת גדולים נמצאים בשלבי שדרוג, וזאת במטרה לצמצם את
המפגעים למינימום, ולהתאימם לתקנות וההנחיות שמציב המשרד לאיכות הסביבה.

מידע נוסף וקישורים:

פסולת מוצקה באיגוד ערים שומרון

פסולת מוצקה באיגוד ערים יהודה

אתר המשרד לאיכות הסביבה

איכות אויר

מהו גז הראדון? האם יתכן והוא פוגע בבריאותי ללא ידיעתי?

הראדון הוא גז רדיואקטיבי אציל, חסר צבע, ריח או טעם הנוצר בקרקע במהלך ההתפרקות של היסוד ראדיום 622. הראדון נדיר במרבית הקרקעות בארץ וריכוזו גבוה יחסית בסלעי גרניט ומרבצי פוספטים.
הראדון מחלחל מתוך הקרקע ויכול לחדור לבית דרך פתחים וסדקים ברצפה, צנרת ואפילו דרך רצפת בטון.
ריכוז ראדון נמדד ביחידות של בקרל למטר מעוקב (3m/qB). רמת הסף הדורשת נקיטת פעולות לשיפור היא ריכוז של 200 בקרל למטר מעוקב במדידה ארוכת טווח, של 3-6 חודשים, בתנאים מחיה נורמלים.
גז הראדון חשוד כגורם לסרטן ריאות בחשיפה לריכוזים גבוהים ולתקופה ארוכה. 

 

אני תושב אחד מיישובי ההר. מחלון ביתי נצפה ענן חום-אפרפר מעל גוש דן, נאמר לי כי ענן זה הינו ערפיח. מהו ערפיח? מהי השפעתו על איכות האוויר? תופעת הערפיח - (goms) אובך המופיע בעיקר באזורים עירוניים צפופים, נוצרת כאשר זיהום מפליטת כלי רכב מגיב עם אור השמש ויוצר תערובת של (מזהמים ראשוניים) אלה הנפלטים מכלי הרכב (ומשניים) אלה הנוצרים מתגובת המזהמים הראשוניים לאור השמש. 


כלי הרכב נחשבים למקור הזיהום הגדול ביותר במיוחד במרכזי הערים בשל פליטות בריכוזים גדולים של המזהמים הראשוניים: פחמן חד חמצני ותחמוצות חנקן. תחמוצות החנקן הנפלטות מכלי הרכב בגובה פני הקרקע יוצרות מזהמים משניים אחד מהם הוא האוזון הטרופוספרי, חומר מחמצן הגורם לגירויים ולקשיי נשימה. רמות האוזון הנמדדות באזור ההר בקיץ גבוהות מאלה הנמדדות באזור השפלה בשל נדידת המזהמים עם הרוחות המערביות וחשיפתם במשך זמן זה לאור השמש. ניתן לאמר כי בעונת הקיץ מהווה הערפיח מזהם ראשוני באזורים העיקריים בהם נוצר ועם נדידתו לאזור ההר הופך למזהם משני באזור זה.


מהו החור באוזון? האם לתופעה גלובלית זו תתכן השפעה על מצב בריאותי? הגז אוזון (30) מצוי בסטרטוספירה ותכונתו החשובה שהוא בולע את הקרינה העל-סגולה (VU) של השמש באורכי גל שבין mm 295-320, ובכך הוא מגן על החיים על פני כדור הארץ.בשנת 1983 נמצא ע"י מדענים כי שכבת האוזון מתדלדלת מעל הקוטב הדרומי. הוברר מעל לכל ספק כי תופעת ההידלדלות היא תופעת רב שנתית שהגורם העיקרי לההוא פליטה של חומרים כימיים הידועים בשמם המסחרי פריאונים (CFC).

הפריאונים משמשים בתעשיות מתקני קירור ומיזוג אויר, כחומרי הדף בתרסיסים, כחומרי אריזה מוקצפים, חומרי בידוד ועוד. הפריאונים מגיעים לשכבת הסטרטוספירה מתקיפים את מולקולת האוזון וגורמים להתפרקותה לאטום חמצן חופשי ומולקולת חמצן. דלדול שכבת האוזון גורמת להגברת הקרינה העל-סגולה ובעקבות כך חלה עלייה בשכיחות מחלות סרטן העור ומחלות עיניים.