אמבורסיה מכונסת
אמבורסיה מכונסת הינה עשב רב- שנתי שגבוהו נע בין 57 ס"מ ל-250 ס"מ. אורל העלים 12-16 ס"מ, רוחבם 10-15 ס"מ.
צבעם ירוק מאפיר, העלים בעלי פטוטרת קצרה וגזורים פעמים לאונות ארוכות. על שפת העלה נמצאות בדלילות שערוצ קטנות. העלים נגדיים בבסיס הגבעול ומסורגים בחלק העליון של הצמח.
מקור הצמח מעמקים צחיחים למחצה בדרום ארצות הברית ובמכסיקו.
הצמח נצפה לראשונה ב-1990 בחוף הכרמל. פלישה מסביבית לאורך גדות נחל אלכסנדר החלה בסוף שנות ה-90 תחילת שנות ה-2000. עדין לא ברור כיצד הגיע האמברוסיה לישראל. יתכן שזרעיו נמצאו בתערובות זרעים שהובאו מארצות הברית לשם האכלת עופות ודגי בריכות.
הצמח מופץ בדרכים טבעיות ועל ידי אדם.
- הפצה טבעית- יחידת התפוצה (הפרי) בנויה ממעטפת סגורה העוטפת זרעון יחיד המכוסה ב-10 עד 20 קוצים קצרים ומאונקלים. הקוצים נתפסים בפרווה של בעלי חיים וכן הפרי מופץ. ההפצעה נעשית גם על ידי מים זורמים, במיוחד בעת הצפות.
- הפצה על ידי אדם- נעשית בעיקר באמצעות כלי עבודה הנוסעים ברחבי הארץ ועליהם אדמה מאזורים נגועים. זרעים או חלקי צמח הנופלים מכלי העבודה עלולים ליצור מוקדים חדשים.
אופן ההשפעה של האמברוסיה על המינים המקומים- האמברוסיה יוצרת יחידות צפופות מאוד הדוחקות את כל מיני הצמחים האחרים. על כן כיסוי של אמברוסיה מכונסץ נראה כנטול מינים מקומים לחלוטים. אמברוסיה מכונסת מהווה מטרד כבד לשדות חקלאים בה היא מתפשטת במהירות. הצמח חודר לפרדסים ולמטעי אבוקדו.
אופן הטיפול באמברוסיה מכונסת:
- כיסוח חסר כל תועלת כיוון שהצמח מתחדש מהר.
- עקירה יכולה להיות יעילה לגבי פריטים צעירים מאוד.
- עקירה של פריטים מבוססים (מעל 10 ס"מ גובה) אינה יעילה כיוון שחלקים מהשורשים נותרים בקרקע.
- שימוש בקוטלי עשבים במורשים לשימוש בישראל, אינם יעילים תמיד מאחר וצמחי האמברוסיה מתחדשים לאחר הריסוס.
בימים אלו נערכים ניסוים על מנת למצוא הדברה יעילה נגד האמברוסיה.
להרחבה בנושא האמברוסיה לחץ כאן
אמברוסיה מכונסת